Den 16. Minimalen Kortfilmfestival
12. – 14. mars 2004

The 16th Minimalen Short Film Festival
March 12 – 14, 2004

 
 

   

 


Den 16. Minimalen Kortfilmfestival ble arrangert på Prinsen Kinosenter, Trondheim, 12.-14. mars 2004, i samarbeid med Trondheim Kino og Canal+.

Festivalen er landets ledende uavhengige forum for visning av kortfilm i hele sin bredde, en viktig kanal for lavbudsjett-produksjoner og et sted hvor nye talenter får sjansen til å vise seg fram.

Om innholdet

160 Filmer ble vist over tre hektiske dager, med et publikumstall på 1800. Prisdrysset inkluderte i år publikumspris i programmet med nye internasjonale filmer og oppblåsning til 35 mm i Ettminuttsfilm-konkurransen i tillegg til de etablerte prisene - se full oversikt lenger ned på siden.

Seminar: Fra harddisk til lerret. Om tekniske "publiserings"-muligheter for lavbudsjetts-filmskaperen; Filmlook eller 35 mm oppblåsing; Hvordan oppnå optimalt resultat på TV og kinolerret. Ved Nordisk Film Post Production og Frode Nordås.
Islandsk: I vår nordiske serie ble kortfilmlandet Island presentert i to programmer. Innledning av Olafur Torfason, filmkritiker, og Arni Asgeirsson, prisvinner fra den ledende kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand.
Tex Avery: Disneys slemme rival. Om Disney laget barnefilmer som også de store kunne like, laget Avery ufortrødent voksenfilmer som også appellerte til barn. MGMs bidrag til den absurde filmen.
Jean Vigo: Fra fransk filmhistorie hentet vi alle de tre banebrytende kortfilmene Jean Vigo rakk å lage før han døde, 29 år gammel.
Virgil Widrich: Ung østerriker som lager animert fiksjonsfilm med eksperimentelle teknikker. Hans film Copy Shop ble Oscarnominert i 2002. Dette programmet ble av mange trukket fram som en favoritt på årets rikholdige meny.

 

Priser 2004 / Awards 2004

Hovedprogram

Årets prisjury:
Sirin Eide, kortfilmkonsulent ved Norsk Filmfond
Eli Kristin Gjerde, programansvarlig ved Trondheim kino
Johan Magnus Elvemo, Amanuensis ved NTNU

Festivalprisen, 5.000 kroner gitt av Canal+:
Pigen i Skabet av Hanne Larsen
Juryens begrunnelse: "En film juryen opplever som helstøpt, en sammensatt historie som avdekkes lag for lag. Med et elegant dramaturgisk og regimessig grep gir regissøren ut historien litt etter litt i takt med hovedpersonens erkjennelsesreise. Filmen berører oss følelsesmessig og regissøren evner å lodde ned i en smertefull problematikk uten å bli sentimental. Situasjonene er velvalgte og skuespillerprestasjonene veldig bra."

Pris for Beste tekniske løsning, et DV-stativ gitt av Video 4:
Future Wars av Fredrik Myklebust
Juryens begrunnelse: "En film som leker med en genre filmskaperen åpenbart har store kunnskaper om, med et uttrykksregister som vi ikke ser ofte i norsk film. Filmen har et veldig høyt ambisjonsnivå - som filmskaperen langt på vei lykkes i å nå. Juryen er imponert over gjennomføringen, først og fremst pga. spesialeffektene, men juryen har også latt seg imponere av lyssetting og scenografi - særlig tatt i betraktning de begrensede ressursene."

Hederlige omtaler:
Mathilde og bestefar av Marte Stensen
Juryens begrunnelse: "En varm og sjarmerende film som behandler et alvorlig tema på en var og ordentlig måte. Filmen er full av fine observasjoner, tar barn på alvor og er spennende animert med en nydelig voice over."

Den skal tidlig krøkes av Thomas A. Østbye
Juryens begrunnelse: "Formfullendt, stilren og konsis. Filmen balanserer form og innhold på en utmerket måte og makter å røre oss følelsesmessig, samtidig som den klart formidler sin mening."

Snekker for anledninga av Magne Pettersen
Juryens begrunnelse: "Festivalens morsomste film. En original, velspilt og absurd film om grenser og grensesetting."

Hekta på Jackpot av Mathias Nordahl Carlsen og Hans Lukas Hansen
Juryens begrunnelse: "En film som ligger i grenselandet mellom reportasjen og dokumentarfilmen. Filmen gir ansikt til en moderne besettelse det er knyttet mye skam til. Gjennom gode visuelle grep hentet fra filmens tematikk, gir filmen oss innlevelse i en personlig skjebne."

Internasjonalt panorama
Publikumspris, 500 Euro gitt av 2MTV:
Harvie Krumpet av Adam Elliot

Ettminuttsfilm
Publikumspris, vandrepremien Den Gyldne Saks sammen med DV-stativ gitt av Video 4:
Fisher Prize Detective av Stine M. Holme.

Jurypris til tre filmer, Nordisk Film Post Production bekostet oppblåsning til 35 mm film:
Liten... av Benedicte Maria Orvung
Elskede, Ørn av Remi Aleksander Hoven
Blind kjærlighet av Kristian Bålsrød

Prisjury Ett-minutts-film, organisert av Nordisk Film Post Production:
Anders Tangen, Eric Vogel, Christian Schaanning